onsdag 5 september 2012

Nu har jag hittat..

Nu har jag hittat efterrätten som jag skall bjuda mina väninnor på när dom kommer på söndag. Det blir faktiskt en tårta eftersom tre av "flickorna" fyller 50 år i år. GRATTIS!!
Det är faktiskt en anledning till att vi skall träffas , dom får ju lite pengar till en resa som vi hela gänget skall göra.

Här kommer receptet, vågar ni inte testa det innan jag har gjort det, så skriver jag senare om hur den smakade.

Hallonmoussetårta

Mycket god hallonmoussetårta, en riktigt lyxig tårta


Mycket lyxig och god hallonmoussetårta.
Tid: 1 timmas jobb + minst 2-4 timmar i kylskåp
10 bitar
Ingredienser:
Botten:
400 g mandelmassa
eller 200 g sötmandel och 200 g strösocker
4 st ägg
4 msk kakao
Fyllning:
5 dl vispgrädde
400 g hallon
200 g florsocker
8 st gelatinblad
0.5 st rivet skal av citron
eller drygt 1 krm citronarom
ev. 2 msk koncentrerad hallonsaft
Gelé (kan uteslutas):
3 dl stark men utspädd hallonsaft
2 dl gelésocker
Garnering:
200 g hallon
några blad färsk citronmeliss
Utrustning du behöver:
form med löstagbar kant / springform
elvisp
mixer
sil
Gör så här:
Botten:
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och klipp till kanten runt om. Smörj bakplåtspappret och väggen i formen och strö över potatismjöl. Det gör att bottnen lätt lossnar.
Riv mandelmassan grovt. Alternativt mixa mandel och socker till en slät massa. Tillsätt äggen och rör ihop till en smet. Sikta i kakao.

Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.

Fyllning:
Vispa grädden medelhårt. Mixa hallonen. Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna.
Lägg gelatinbladen i blöt. Tillsätt florsockret till hallonen och rör tills det smält. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull eller 10 sekunder i en skål i micron på högsta effekt.

Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. Tillsätt citronskalet.

Rör försiktigt ner hälften av grädden i hallonen Vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Häll moussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.

Gelé (kan uteslutas):
Man måste inte ha gelé på tårtan så detta steg går att utesluta. Men vill man ha gelé så gör man som följer: Koka upp saft och gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar.
Garnering:
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och citronmeliss.
Planeringstips:
Gör gärna tårtan dagen innan servering.

Hållbarhet och förvaring:förvaras i kylskåpet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar