Jaja nog om det. Idag söndag har vi äntligen fått städa ordentligt här hemma. Jag har hunnit baka bröd och så har jag gjort äppelkräm. Det går ju snabbt nu med min nya fina äppelsvarv/skalare :)
Nu har vi sjunkit ner djupt i soffan och tänker bara njuta av resten av söndagskvällen men först vill jag ge er recepten på brödet och äppelkrämen.
Äppelkräm
7-8 äpplen (cirka 500 g när de är skalade och urkärnade)
2,5 dl vatten
1,5 dl socker
2 msk honung
1 vaniljstång
potatismjöl
Skala, kärna ur och dela äpplena.
Lägg i alla ingredienser i kastrullen (utom potatismjölet) och låt sjuda i cirka 5 min.
Blanda ut 1 msk potatismjöl i 3 msk vatten och blanda i.
Låt sjuda ytterligare 5 min under omrörning.
Servera varm eller kall, gärna med mjölk.
Receptet hitta jag i tidningen Hembakat :) |
Grova morotsbröd
8 st
50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 morötter
9-11 dl vetemjöl
Garnering:
Pumpakärnor
Smula jästen i degbunken och rör ut i mjölken.
Tillsätt saltet och grahamsmjölet.
Låt det stå medan du river morötterna.
Rör ner morötterna och mjölet lite i taget och knåda degen smidig
Låt jäsa 45 min.
Ta upp degen på bakbordet och dela i 8 delar.
Forma till runda plattor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Forma till runda plattor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 min.
Pensla bröden med vatten och strö över pumpafrön.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 15-17 min.
Låt svalna på gallret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar