söndag 14 oktober 2012

Trädgården väntar..

Söndag morgon och än är det uppehåll, skall väl försöka att jobba lite i trädgården idag. Plocka undan prydnadssaker och fågelbad. Innan dottern skall på första konfirmations lektionen så måste det bli lite matlagning. Funderar på en chili con carne..
Nu har det gått några timmar och då har givetvis regnet börja strila från en grå himmel, så då ändrar vi planerna lite..
Chilin klar,äpplepaj klar,oliverna klara och brödet är klat. Ja nu var man duktig igen..

Recept på chilin kommer här, och som vanligt har jag hittat receptet på recept.nu. Där finns ortoligt många goda saker att laga.

4 portioner

400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater
1 tsk soja 
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk sambal oleke
2 st paprikor, valfri färg
400 g kokta valfria bönor
1 msk spiskummin
0,5 msk chilipulver
1 tsk Liquid Smoke ( rökig smakessens)
Nacos

Skala och hacka lök/vitlök och stek den tillsammans med färsen i en stor gryta.
Häll i tomater och vatten, soja och kryddor. Låt koka ca 15 min.
Lägg sedan i resten och låt koka ca 5 minuter till.
Smaka av med salt och peppar.

Eftersom det är söndag så blir det efterrätt. Världens godaste äppelpaj...



Äppel-och blåbärspaj med pecannötssmulor.
(Åter ett recept från recept.nu)

Smulpajdeg
2,5 dl vetemjöl
2 dl pecannötter grovt hackade
0,5 dl farinsocker
0,5 dl socker
100 gram smör, kallt, skuret i tärningar.

Fyllning
4 st äpplen
2 dl blåbär
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk potatismjöl
2 msk lönnsirap eller ljus sirap att ringla över.


Värm ugnen till 200 grader

1.Blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen i en bunke till en grynig massa.
Strö hälften av blandingen i en pajform med hel botten, ca 28 cm i diameter, och platta till något.

2.Grädda i ca 6-7 minuter. Ta uformen och sänk värmen till 175 grader.

3.Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg i pajformen i ett cirkelmönster.

4. Lägg blåbären i en skål och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Vänd runt blåbären och strö över äpplena.

Strö över resten av smuldegen och grädda i ca 25 min. Ta ut pajen.

5. Ringla över sirapen och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar