lördag 13 oktober 2012

Huvudvärk...

God morgon alla lördagsvänner. Idag var det åter en morgon med molande huvudvärk trots nästan tolv timmars sömn..  Ja, ja vad är en bal på slottet? Visst skall jag leverera något tips till middagen trots detta.
Våra vänner, som inte bor på andra sidan motorvägen, är också dom fantastiska på matlagning.

För några år sedan var på middag där och fick en HÄRLIGT KRÄMIG fransk potatisgratäng. Maken i huset hade stått på balkongen och slungat potatis(skivad) som han lagt i en kökshanduk, så att dom skulle bli så fria från vätska som möjligt. Inget konstigt alls.. Annars kan man nog använda en salladslunga eller hushållspapper.
Och givetvis bad jag om receptet för visst ville jag äta detta fler gånger. Bli inte skrämda för att gratängen skall stå länge i ugnen!! Det är det värt!

Gratin Dauphinois

Den fullländade potatisrätten. Den är så god att man kan äta den som huvudrätt, men visst är det gott till fisk, kött

Förberedelser: 30 min.
Tillagning: 1 timma och 45 minuter

6 porrtioner

1 kg potatis
1 vitlöksklyfta, krossad och skalad
100 gr smör
5 ½ dl grädde
havssalt
nymald svartpeppar
100 g Gruyereost, riven


Sätt ugnen på 150 grader
Skala potatisen och skiva den tunnt med en mandolin eller i en matberedare.
Lägg potatisskivorna i en stor skål med vatten och flytta omkring dem så att du blir av med allt överflödig stärkelse. Låt skivorna rinna av väl och torka dem noga; använd en salladsslunga eller en handduk., för ihop hörnen och gå utomhus och svinga armen så kraftigt du kan..
Gnid en stor ugnsform med vitlöksklyftan och lite smör.

Lägg restan av smöret med grädden i en stor kastrull och låt den precis koka upp. Finhacka det som är kvaar av vitlöksklyftan och lägg ner den i grädden tillsammans med salt, peppar och potatisskivorn.
Sjud försiktigt i ca 8 min.
Flytta allt till den förberedda ugnsformen, bred ut det jämnt och lägg osten och lite mer salt och peppar ovanpå. Grädda i 1 ½ timma. Servera rätten het.
  

(Det vattnas i munnen på mig redan.. och då är klockan bara halv 11.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar