tisdag 30 oktober 2012

Färsbiffar, rotfrukt och äppletzatziki

Att låta barnen vara med i köket och vara intresserad av matlagning och bakning tycker jag är väldig mysigt även om det finns gånger jag definitivt vill få greja själv. Ju äldre barnen blivit desto mer än vi alla med och förbereder middagen och barnen bakar en hel del själva, framförallt mellanpojken.
Minstingen kan spendera långa stunder framför Bolibompas receptsamling på webbteven, den kallas resturangen och ni hittar den om ni trycker här. Vi har bestämt oss för att testa "snabba brödet" nästa gång och jag tror nog att minstingen kan receptet utantill. Tycker det är en jättekul och bra idé att ha en egen liten "mat-och bakteve" för barnen för att få dem intresserad av matlagning och bakning. 

Ikväll gjorde vi färsbiffar med fetaost och soltorkade tomater med ugnsbakade rotfrukter och äppletzatzki. Rotfrukter är det ju högsäsong för nu och så gott.


Färsbiffar med fetaost och soltorkade tomater
4 port

500 gram blandfärs
0,5 dl grädde
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1/2 pkt soltorkade tomater
1/2 paket fetaost
2 tsk Santa Marias chili explosion
salt
smör

Blanda färs, grädde, ägg och ströbröd. 
Smula ner fetaost i lagom stora bitar 
och klipp ner soltorkade tomater. 
Tillsätt chili explosion och salt. 
Forma till biffar och stek i smör.

Rotfrukter i ugn

Hacka rotfrukter (tex morötter, palsternacka, kålrot, potatis och rödbetor).
 Lägg i ugnsfast form. Tips är att lägg rödbetorna för sig så att inte 
alla rotfrukter tar färg av rödbetorna. Ringla olivolja över och strö över havssalt. 
In i ugnen 225 grader cirka 20-25 min.

Äppeltzatziki

4 dl matlagningsyoghurt
3 syrliga äpplen
1 msk honung
2 msk olivolja
2 vitlökar
salt och peppar

Blanda matlagningsyoghurt, honung och olivolja. 
Riv ner äpplen och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
 Låt stå en stund innan servering.


Kram Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar