torsdag 9 augusti 2012

Tårta med körsbär

Ja som jag skrev igår så lagar jag gärna mycket mat så våra gäster blir riktigt mätta.
Och så blev det även igår.. Det blev dock lite kvar så att det räckte till lunch.
Och idag var tårtan ännu godare än igår!! ( kan det vara möjligt??)

Receptet hittade jag på tartspecialisten.se

Very Cherry Chocolate Cake
~ en tårta á 10-15 personer

Chokladbotten:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe/espresso
2½ dl filmjölk
1,25 dl naturell olja (t ex rapsolja eller solrosolja)
200 g vetemjöl
450 g socker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Körsbärsfyllning:
600 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
1 paket körsbärskräm (finns att köpa i välsorterade mataffärer, oftast finns de i tetrapak)
120 g socker
½ tsk vaniljpulver (går att ersätta med vaniljsocker)

Chokladganaché:
100 g mörk choklad
cirka 2 dl vispgrädde
1 msk smör
körsbär/bigarråer till garnering

Gör chokladbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform (cirka 20 cm i diameter). Blanda samman ägg, kaffe, naturell olja och filmjölk i en skål. Vispa på hög hastighet i cirka två minuter. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Tillsätt i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll i smeten i bakformen. Grädda chokladbottnen i mitten utav ugnen (ej i nedre delen) i cirka 35 minuter. Låt chokladbottnen svalna ordentligt innan du tar ut den från formen. Dela chokladbottnen sedan i tre lika stora delar, använd gärna en brödkniv till detta momentet. Ett tips är att låta chokladbottnen vila i kylskåpet (alternativt frysen) i några timmar innan du delar den.
OBS!
Låt dig inte luras att tro att bottnen inte är klar även fast den är "glansig" och ser lös ut på ovansidan! Chokladbottnen har detta utseendet tack vare det specifika innehållet! Om du är osäker på om tårtbottnen är klar eller inte, prova med en sticka - är den torr när du tar ut den så är den klar.

Gör fyllningen såhär:
Vispa grädden medelhårt och tillsätt sedan färskosten och sockret. Víspa på låg hastighet till en jämn smet. Tillsätt slutligen körsbärskrämen och vaniljpulvret.

Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager körsbärsfyllning och upprepa proceduren på nästa lager. När sista bottnen är monterad och klar är det dags att bre ut körsbärskrämen över hela tårtan. Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ tårtan svalt.

Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen tillsammans med en klick smör på lägsta värmen i en kastrull. Rör om hela tiden så att inget bränns! Tillsätt sedan lite grädde åt gången, tills ganachén känns lite rinnigare och "smidigare" i konsistensen. Det skall inte heller vara för rinnigt! Häll sedan över chokladganachén på tårtan och ställ svalt i cirka fem minuter. Garnera slutligen med körsbär/biggaråer.


En mäktig tårta men otroligt god som sagt..

Kram Lena

1 kommentar: