tisdag 14 augusti 2012

Vetelängd med blåbärsfyllning

Vi har nu passerat över 1000 besökare här på bloggen vilket vi tycker är jättekul! Det hade varit ännu roligare om ni lämnade ett litet avtryck i kommentarsfältet. Kanske har ni någon egen blogg som vi kan hitta inspiration på?

Igår kväll bakade jag vetelängder så idag hoppas jag de blev glada på makens arbete då han fick med sig av båda till jobbet :)
När man gillar att baka är det en väldigt tur att vara gift med en man som jobbar på ett ställe där godsakerna går åt för annars hade vi nog rullat fram här hemma.

Vetelängder med blåbärsfyllning.
2 st

Deg:
50 g jäst för söta degar
150 g smält smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
ca 16 dl vetemjöl

Fyllningen:
2 dl mjölk
5 msk Marsansåspulver
1-2 dl blåbär

Garnering:
ägg
pärlsocker alternativt hackade hasselnötter

1. Smula jästen i degbunken. Smält smöret och blanda ihop med mjölken. 
Om du knådar i maskin behöver du inte värma upp det igen utan det räcker att blanda ihop med jästen. Knådar du för hand behöver du värma upp mjölken och smöret igen till cirka 37 grader.
 Rör till jästen löst sig.

2. Tillsätt torrvarorna och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa cirka 45 min.

3. Gör fyllningen. Blanda ihop vaniljkrämen och låt stå i kylen en stund. Blanda i blåbären.

4. Ta upp degen och knåda den lite. Dela degen i två delar. Kavla ut till rektangulär platta på ett bakplåtspapper och bred på fyllningen i mitten av plattan.


5. Fläta ihop längden och låt jäsa ytterligare 30 min.


6. Pensla med ägg och strö på pärlsocker alternativt hackade hasselnötter.

7. Grädda i ugnen cirka 15-20 min på 200 grader.


Bilderna blev inte så bra då maken redan hunnit dela dem för att packa ner till jobbet.

Kram Britt-Marie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar