lördag 18 augusti 2012

brödbak

Ja detta är lön för mödan.. En kopp kaffe och nybakat bröd i lusthuset.

Idag blev det ett vad jag kallar "man tager vad man haver bröd". Ibland så tar jag ett recept och så prövar jag mig fram med smaker, så idag rev jag ett päron och lade havrekärnor i brödet. Saftigt och gott blev det. Och eftersom jag lade bröden i brödformar fick dom en fin form.
Grundreceptet tog jag från recept.nu

2 timmar tar det att baka limporna

Ingredienser till 4 limpor
2 paket jäst
13dlvatten, 37 °
1msk salt
2dl rapsolja
0.5dl ättika, äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syraev
1 dl solroskärnor, hela, kokta dinkelkorn eller nötter
2.2l dinkel fullkornsmjöl
4st avlånga limpformar


Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, olja, ättika och eventuella frön, blanda samman allt.
3. Ta undan lite mjöl till utbakningen och tillsätt resten, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen väl, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin, så att glutenet kan frigöras.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar.
5. Häll upp degen och dela den i 4 lika stora delar och lägg dem i formarna. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
7. Ta ut bröden och låt svalna inlindade i en bakduk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar