tisdag 14 augusti 2012

Italienskt

Igår åt vi italienskt till middag, en rätt som direkt blev en ny favorit i vår familj. Receptet hittade jag hos Paolo Roberto. Det tog inte så lång tid att göra den vilket var tur för klockan var mycket och alla var väldigt hungriga. Vädret är ju fantastiskt just nu så middagen kunde vi äta på altanen vilket nästan gör att maten smakar ännu bättre. Det är så härligt att kunna sitta och njuta av solen, kvällen och den goda maten. Det gäller ju att passa på denna sommar som inte har bjudit på allt för mycket sol här på västkusten.




Pasta al forno con taccole, ­piselli prosciutto e ricotta

400 g casarecce eller annan kort pasta
150 g små gröna ärter (helst färska)
150 g sockerärter
150–200 g prosciutto crudo (lufttorkad ­skinka)
100 g fontinaost eller port salutost
250 g ricotta
2 dl mjölk
1 dl färskriven ­parmesanos
½ dl ströbröd
2 msk färskriven ­parmesanost
olivolja
salt och svartpeppar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 ­grader.

2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg först i de gröna ärterna
 och ­koka dem tills de börjar mjukna, 
lägg sedan i sockerärterna och låt dem koka med i 1 minut. 
Häll över ärterna i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt dem rinna av.

3. Skär prosciutton i strimlor och ­osten i små bitar.

4. Koka pastan i lättsaltat vatten tills 2 minuter av koktiden kvarstår. 
Häll av pastan i ett durkslag.

5. Rör ihop ricotta, mjölk, parmesanost (1 dl), salt och peppar i en stor skål. 
Blanda i ärter, ost och prosciutto och sist pastan. 
Rör om noga så allt blandas väl.

6. Smörj en ugnssäker form med olja och fördela pastan
i formen, strö över ströbröd blandat med parmesan. 
Gratinera i ugn i ­cirka ­10–15 minuter.  Servera ­genast.


Kram Britt-Marie



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar