söndag 11 november 2012

Rustikt lantbröd

Idag blev det Sannas kyckling till middag, receptet hittar ni om ni klickar här. Alltid lika gott och så enkelt att göra. Även om det är fars dag idag så var det faktiskt dottern som önskade detta men eftersom det är en favorit hos alla i familjen så gjorde det absolut ingenting.
Lena tipsade ju igår om receptappen bakfickan, den blev jag tvungen att testa idag. Det blev ett recept med rustikt lantbröd. När det var dags för andra jäsningen så gav jag mig ut på en springtur och på vägen hem bestämde jag mig för att titta in hos min bror och se hur fasters kille mådde.
Allt detta ledde till att jag faktiskt glömde brödet. Det skulle jäsa 30 min den gången med det blev närmare 1 timme fast jag tror bara det var till fördel för gott det blev det. Tillsatte också tranbär i vilket jag har i väldigt många bröd just nu eftersom det är så gott. Strödde mjöl och havssalt på innan det gick in i ugnen.


Rustikt lantbröd
2 limpor

50 g  jäst
2 msk olja
5 ½ dl vatten
1½ tsk salt
120 g (ca 2 dl) Kungsörnen Ekologiskt Grahamsmjöl (jag hade vanligt)
680 g (ca 1,1 l) Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl Special (jag hade vanligt)
1,5 dl tranbär

Gör så här:

Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen.Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
 Arbeta ner degen i degskålen och låt jäsa ytterligare 30 minuter (det var här det blev närmare 1 timme).
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora delar. Vik försiktigt ihop degen mot mitten, 4-5 gånger så att degen blir spänd och formas till ett runt bröd.Lägg bröden på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 250°C. Pensla bröden med kallt vatten. Skär några snitt i bröden med en vass kniv. Sänk värmen till 225°C och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Kram Britt-Marie

1 kommentar:

  1. Så goda bröden såg ut!
    Inget är som hembakt bröd, sen doftar det så gott i hela huset!
    Titta gärna in hos mig, har några riktigt goda recept på enkla bröd och på mat i min lilla blogg.
    www.ericasmeny.blogg.se
    Välkommen !
    Kram//erica

    SvaraRadera