Häromdagen hade vi ett grekiskt tema på vår middag. En liten försmak på vår resa till just Grekland längre fram och jag kan lova att det kan mersmak.
Vi gjorde lammfärspett med sallad, oliver och tsatziki. Till det gjorde vi även en god ostpirog . Naturligtvis kan man välja att ha något mer matigt till som tex potatis men så här i värmen tycker jag det är alldeles tillräckligt med en god sallad till maten.
Lammfärsbiffar
4 port
500 gr lammfärs
1 ägg
1 dl hackad persilja
2 tsk oregano
1 tsk färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
8 träspett
Blanda färs, ägg, persilja och hackade örter. Salta och peppra.
Forma till långa, ovala köttbullar. Pensla med olja och trä den på spetten.
Grilla 8-10 min, vänd då och då.
Tsatziki
4 port
1 medelstor gurka
2 dl grekisk yoghurt
1 krossad vitlöksklyfta
1 tsk vinäger
1 msk olivolja
smala av med salt och peppar
Skala gurkan och dela den på längden. Gröp ur kärnorna och skär den i små bitar.
Smaksätt yoghurten med vitlök, vinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Låt stå en stund innan servering.
Ostpiroger
20 st
5 ark filodeg
1 dl smält smör
150 grekisk fetaost
1 ägg
1 dl riven parmesanost
2 msk hackad persilja
nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa fetaosten. Vispa upp ägget lite lätt.
Blanda med fetaosten, parmesan och persilja. Krydda med peppar.
Skär varje ark filodeg i 4 breda remsor.
Pensla varje remsa med smör och lägg en tesked oströra på ena kortsidan.
Vik över degen från ena hörnet så det blir en triangel.
Fortsätt vika hela remsan från sida till sidatill små trekantiga paket.
Gör likadant med alla remsorna.
Lägg pirogerna på en bakplåtsklädd plåt och pensla med smält smör.
Grädda pirogerna gyllenbruna och spröda 10-15 min. Servera ljumma.
Smaklig måltid!
Kram Britt-Marie
Åh vad gott det ser ut och vad glad jag blir för inlägg! Ostknyten ska jag hem och göra bums!!! Kram Ulrika
SvaraRadera