tisdag 16 juli 2013

Sommarens tårtkalas

Vilka sköna dagar det är! Detta är när den svenska sommaren är som bäst tycker jag.
Kanske har ni födelsedagar att fira under sommaren eller andra trevliga händelser? Nu när sommaren är varm och skön är cheesecake perfekt som tårta och jag är mest förtjust i den som man fryser istället för den som ska in i ugnen.

Till minstingens kalas hade vi två olika cheesecakes, en med blåbär och en vanlig men dekorerad med nonstop. Mums så gott det var!!


Frusen blåbärscheesecake

ca 10 Digestivekex
50 g smör
3 ägg
2 dl grädde
400 g Philadelphiaost
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 dl blåbär

valfria bär till dekoration

Smält sockret och krossa kexen grovt. Blanda samman och tryck ut röran i pajformen. Mosa bären tillsammans med socker, vaniljsockret och Philadelphiaosten. 
Separera vitorna från gulorna.
Vispa ner äggulorna med Philadelphiaosten, sockret och blåbären. 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa grädden för sig i en egen bunke.
Blanda försiktigt ner grädden i Philadelphiaostblandningen.
Rör ner vitorna försiktigt.
Häll smeten i formen och ställ i frysen - minst 8 timmar. 
Tag fram kakan ca en timme innan servering och låt tina i kylskåpet innan servering.
Garnera med bär.



Fryst cheesecake

 4 st ägg
2 dl socker
400 g Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
ca 12 Digestivekex


Smula ner digestivekex i botten på formen. 

Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. 
Vispa äggulorna med sockret pösigt. 
Mosa Philadelphiaosten och blanda ner den i vaniljsockret, 
rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp).
Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. 
Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
 Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. 
Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
(recept hämtat från cheesecake.nu)


Nu ska vi äta grillat innan det är dags för Allsång på Skansen och Morden i Midsomer.

Kram Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar