söndag 17 mars 2013

Söndag

Igår träffade jag mina vänner på stan, vi skulle planera inför kommande Barcelona resa . Sex glada tjejer dom skall ha en långhelg i den spanska staden.
Men innan vi träffades började jag fixa med min födelsedagstårta. Många moment men den kommer att bli jättegod .
Hittade receptet på nätet för ett tag sedan.

En riktigt god tårta med kladdkakebotten, choklad- och lakritsmousse toppat med hallonmousse. Den är inte svår att göra, men det är många moment och ska dessutom stå kallt i två långa omgångar - så börja i tid!
Jag använde rålakritspulver i moussen, men det går också att ta krossade lakritskarameller, typ Turkisk peppar, som kan vara lättare att få tag på. Och eftersom en av mina gäster är glutenallergiker gjorde jag kladdkakan på glutenfritt mjöl.


Kladdkakebotten:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
2 ägg
1,5 dl vetemjöl [eller glutenfritt mjöl]

Smält smöret, och rör ut det med socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, salt och vetemjöl, och avsluta med att röra ner äggen i smeten. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd rund form med avtagbara kanter, och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 min. Låt sedan svalna.


Choklad- och lakritsmousse:
2 gelatinblad
200 g mörk blockchoklad (riktig, mörk choklad blir nästan för mastigt)
2 msk lakritspulver eller 1 dl turkisk peppar-karameller, krossade
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl florsocker

Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Smält chokladen blandat med lakritspulvret över ett vattenbad. Vispa grädden för sig i en bunke, och vispa upp äggen tillsammans med florsockret i en annan. Rör ner gelatinbladen i den varma chokladen, rör tills de har smält helt. Om du använder krossade lakritskarameller rör du ner det i chokladen nu. Vispa ner choklad- och lakritsröran i äggsmeten, vispa under hela tiden, och avsluta med att röra ner den vispade grädden i smeten. Häll moussen ovanpå den svalnade chokladbotten, och ställ in kylen. Låt stå kallt i minst 4 timmar, gärna över en natt om du har tid.


Hallonmousse:
3 gelatinblad
250 g hallon, passerade genom sil
0,75 dl florsocker
2 ägg
2,5 dl vispgrädde

Om hallonen är frysta, börja med att tina dem, och mixa dem sedan med en stavmixer, de passerar lättare genom silen då. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga där i minst 5 minuter. Värm upp den silade hallonvätskan tills den nästan når kokpunkten, ta den av värmen och rör ner gelatinbladen. Vispa upp grädde i en bunke och ägg med florsocker i en annan. Vispa ner hallonvätskan i äggsmeten, och rör avslutningsvis ner grädden i smeten. Bred ut moussen ovanpå den stelnade chokladmoussen, och ställ tillbaka tårtan i kylen. Låt den stå kallt till servering, minst 4-6 timmar före den ska skäras upp.


Förslag på garnering:
En näve krossad turkisk peppar
Siktad kakao
Hallon
Ätliga blommor, t ex penséer

Om du använder lakrits till garneringen, pulver eller krossade karameller, strö det över kakan precis innan servering. Gör det inte i förväg, lakritsen "smälter" efter hand när de kommer i kontakt med moussen. Ett tips för att få riktigt fina bitar när man skär upp tårtan är att stoppa in den i frysen ca 20-30 min före servering. Hela tårtan är för övrigt fullt frysbar, och kan alltså förberedas i förväg. Men garnera den inte med lakritskross innan du fryser den i så fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar