Vi börjar som vi brukar i vår familj med kaffe och då skall det bli minisemlor till detta. Varför skall alla semlor vara så stora och mäktiga? det är väl bättre att äta två små om det så att man orkar. ( och det gör man ju...)
Receptet fanns på nätet och här får ni det av mig.
Det blir ca 40 stycken
Ingredienser
50 g | smör |
---|---|
2,5 dl | mjölk |
25 g | jäst |
2 krm | salt |
0,75 dl | strösocker |
1 tsk | stött kardemumma |
1 st | ägg |
8-9 dl | vetemjöl, (480-540g) |
Pensling:
1 st | ägg, uppvispat |
---|
Fyllning:
200 g | mandelmassa |
---|---|
1 dl | matlagningsgrädde |
2 msk | ev likör el konjak |
3 dl | vispgrädde |
florsocker |
Tillagning
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 40 runda bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 min.
7. Grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt ev med likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 40 runda bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 min.
7. Grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt ev med likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar