söndag 29 september 2013

Höstkväll med vänner

Igår hade vi middag med goda vänner, det var ett bra tag sedan vi träffades så det blev mycket att prata om. Finns säkert lika mycket kvar, så vi får nog träffas snart igen.

Eftersom hösten är på gång tänkte jag att en härlig köttgryta skulle passa. Hittade ett recept från Allt om mat och det var verkligen ett toppenval.
Mycket smak, köttet mört och god sås . Jag bjöd på pressad potatis till.

Ett recept från Allt om mat
Här får du recept på en viltgryta som smaksatts med madeira, grönpeppar och porter samt kompletterats med kryddiga korvar och syltlök. OBS - köttet ska marinera 1-3 dygn, så börja i god tid

8 - 10 person(er)
Ingredienser

1,5 kggrytbitar av älg, hjort, rådjur eller nöt
1 mskgrönpeppar, lätt krossad
2 dlmadeira
2-3 msksmör, till stekning
1 stgul lök, stor
2 stflaskor god porter, à 33 cl
2 mskkinesisk soja
3 mskkalvfond, koncentrerad, Bong
1 stmorot, stor
2-4 stkorvar, kryddiga ,typ kabanosser
4 dlcrème fraiche
1,5-2 dlsyltlök
1 msksmör, mjukt, och 1 msk mjöl till redning
1-1,5 tsksalt

Tillbehör

kokt pressad potatis, kokt brysselkål och svartvinbärsgelé

Tillagning

1. Se till att alla grytbitar är lika stora och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt grönpeppar och fyll på med madeira. Knyt till påsen med så lite luft i som möjligt och lägg i kylen. Låt köttet marinera så 1-3 dygn.
2. Sila av marinaden och spara den. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en gryta eller kastrull. Skala och skär löken i klyftor som får bryna med lite på slutet.
3. Tillsätt marinad, porter, soja och kalvfond i grytan. Ge det hela ett uppkok och låt sedan köttet bräsera sakta under lock 1-1 1/2 timma eller tills det känns ordentligt mört.
4. Skala och skär under tiden moroten i mindre bitar, skär även korven i lite snedskurna bitar. Tillsätt morötterna i grytan efter ca 30 minuter. Bryn korvslantarna lätt i en stekpanna och tillsätt
när ca 20 minuter av bräseringen återstår.
5. Tillsätt crème fraichen och den väl avrunna syltlöken allra sist. Koka upp och se om du eventuellt behöver reda av grytan med en
slätrörd smör- och mjölblandning (på köksfranska "beurre manié"). Smaka av grytan med salt och ev något varv på pepparkvarnen.
6. Tillbehören till en mustig köttgryta kan varieras efter egen fantasi och smak. Det är dock viktigt att det blir något som suger upp den goda sås som en gryta alltid bjuder på. Lämpliga förslag förutom kokt pressad potatis är couscousgryn, olika sorters kokt ris, kokt pasta, t ex snäckor, eller en vanlig kokt potatis av en mjölig sort
typ Magnum Bonum eller King Edward.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar