lördag 29 december 2012

efterrätt

Snart är det nytt år och kanske skall ni ha gäster på middag i morgon kväll.
Men varför vänta till sista minuten med att göra allt ?? Man kan ju göra en god pannacotta till efterrätt, och den är ju faktiskt perfekt att göra dagen innan.

Här kommer ett utav många recept på pannacotta.

Kardemummapannacotta med karamelläpple och kanelcrumbel.

4 personer

en timme (+ minst 2-3 timmar i kylen)


Pannacotta

100 g vit choklad
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ vaniljstång
1 tsk hela kardemummakärnor

Karamelläpple

1½ dl socker
½ dl vatten
saften av en halv citron
3 fasta äpplen, tex Gravenstein


Kanelcrumble

1 dl rumsvarmt smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel



Pannacotta:
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Häll upp grädden i en kastrull. Skrapa ur fröna från vaniljstången ner i grädden. Låt grädde, frön och vaniljstång koka upp. Ta av kastrullen från plattan, lägg i chokladen och låt den smälta under omrörning.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör tills gelatinet är löst sig. Krossa kardemummakärnorna i en  mortel och rör i blandningen.
Häll upp pannacottan i fina glas och ställ in dom i kylen tills servering skall ske.

Karamell äpple;

Koka vatten och socker till ljus karamell på hög värme. Rör inte i sockret  under tiden. Häll i citronsaften och låt koka upp.
Skala och tärna äpplena i små bitar. Lägg i äppelbitarna i lagen. Lägg på ett lock och låt koka upp. Ställ åt sidan och låt svalna.

Kanelcrumle;

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda allt i en bunke. Låt blandingen vila en halvtimme i kylen. Smula sedan ut dengen i mindre bitar på een bakpappersklädd plåt.
Grädda smulorna i ugnen tills de är gyllenbruna.

Servering;
Skeda upp de karamelliserade äpplena i pannacottaglasen. Hit kan man förbereda!  
Toppa med kanelsmulor vid servering.


GOTT NYTT ÅR !!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar