onsdag 27 februari 2013

Sommarens grillkvällar

Köpte den på bokrean och bara längtar efter sommaren nu. Innehåller massa goda grillrecept men även recept på svalkande sommardrycker.


lördag 23 februari 2013

Lördag

Minus nio när jag vaknade idag..
Skall strax åka iväg till frissan och ta några klipp i kaluffsen. Jag måste ju vara lite fin idag till den lilla dammiddagen jag skall på ikväll..
Tror bara vi blir tre damer men det kommer att bli mycket god mat och trevligt sällskap.
Vi haar även delat upp så att var och en tar med sig en rätt var, min lott föll på förrätten.
Har faktiskt haft llite beslutsångest, men det landade på en trevlig morotssoppa med tillbehör.


Kommer att bli ganska mycket smak tror jag och lagom mycket.
Receptet hittade jag på Allt om mat.
                                                                       

 
                                                                                                           
                                                                       

Ingredienser

3 st morötter
1 st gul lök
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
5 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 dl standard mjölk
2 dl créme de fraiche, (34 %)
3 st tomater
1 st vitlöksklyfta
rapsolja

Grillad toast

8 skivor vitt toastbröd, ev kantskuret
1 msk smör
2 msk skånsk senap
8 skivor stark ost, t ex lagrad prästost, (17 %)
salt + nymald svartpeppar

Tillagning

1. Skala och riv morötterna grovt på rivjärn. Skala och finhacka löken. Fräs morötter och lök i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano och timjan. Låt fräsa med ca 2 min.
2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, mjölk och crème fraiche. Låt puttra ca 10 min tills morotsbitarna mjuknat.
3. Skölj och tärna tomaterna, tillsätt dem till soppan. Pressa i vitlök och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
4. Grillad toast: Bre smör och senap på fyra av brödskivorna. Lägg på osten och de resterande brödskivorna.
5. Grilla bröden i ett smörgåsjärn. Dela dem snett över till 2 trekanter och servera till soppan.



Trevlig helg!!!

måndag 18 februari 2013

Längesedan

Ny vecka och väldigt längesedan jag skrev några rader. Orsaken till detta är att influensan knockade mig totalt.. Har inte haft en sjukdag sedan augusti 2008...

Men igår gjorde jag i alla fall lite mat, kan väl kalla det för lite plockmat. Lammburgare med diverse tillbehör .

Jag bladade färsen med Santa Marias amerikan BBQsauce/ Kentucky whisky och peppar. Sen stekte jag fina burgare.
Tillbehören var bland annat ananas, gurka, ost, sallad, tomat mm. Blanda som man vill..

onsdag 13 februari 2013

Säröhus

Har ju glömt att jag skulle berätta om de roligheterna jag och maken var på för ett par helger sedan. Vi var på ett spa som heter Säröhus. Det ligger jättefint vid havet och spaavdelningen är ett "göra själv spa" där man bara njuter. Det är andra gången vi var där och vi älskar det.
Man kan sitta i deras stora härliga chesterfieldsoffor och titta ut över fjorden och bara koppla av.
I paketet vi tog ingick trerätters middag, champagne och snacksbuffe innan maten och frukost dagen där på. Vi valde en ganska tidig middag för att efter maten byta om igen och gå ner till poolen. Nästan helt ensamma är man vid den tiden och det är lugn musik och ljusstjärnhimmel. Man kan även simma ut till en liten utomhuspool.

Kan verkligen rekommendera ett besök där om man bara vill koppla av och njuta. Sist vi var där passade vi äta lunch innan på blomstermåla, en resturang som ligger precis nedanför Säröhus. Även det väl värt ett besök!




fredag 8 februari 2013

Lördag

Godmorgon alla vänner!
En lugn lördagmorgon har börjat och jag känner mig ganska utvilad för en gång skull.
Idag skall jag ta mig en promenad i vintervädret, köra dottern till träningen och sedan skall jag göra en härlig gryta med kyckling.
Hittade receptet i Allt om mat, och kände att en smakrik gryta passar bra idag.

Receptet lyder som följer...



Ingredienser   4 personer

                          
450 g kycklinglårfilé
2 msk kinesisk soja
1 st gul lök, hackad
1 st vitlöksklyfta, hackad
1 msk olja
1,5 tsk chilipulver
1 tsk oregano
0,5 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 st lagerblad
1 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
0,5 dl grädde, valfri sort
3 st chorizo

Garnering

bladpersilja

Tillagning

1. Blanda kycklingbitarna med soja.
2. Stek gul och vit lök mjuk i olja. Tillsätt kryddorna och
låt dem fräsa med.
3. Tillsätt tomater, lagerblad, farinsocker, vatten och hackad buljongtärning. Koka upp och lägg ner kycklingbitarna att sjuda 15 min under lock.
4. Skiva och stek korven. Lägg ner den i grytan tillsammans med grädden. Låt grytan koka upp.
5. Servera med kokt ris och t ex kokta svarta bönor och paprikasallad.



onsdag 6 februari 2013

Onsdag och halva veckan har gått ..

Det blev en verklig "gammal" maträtt idag till middag . Såhär var det...
Vi fick en ny klasskamrat till vår klass och hon och jag fann varandra ganska snart. En dag cyklade vi hem till henne och lagade mat. Baconsås och spagetti. En super enkel rätt som jag rekommenderar om ni har bråttom.
Klipp bacon i mindre bitar och stek dom. Pudra lite mjöl över och häll sedan mjölk och chilisås över baconen. Peppra lite.
Medan såsen görs kokas spagetti och sen är det dax att njuta .

Trevlig onsdag.

måndag 4 februari 2013

ny vecka

Då var det måndag igen och förmodligen kommer denna veckan att springa iväg som vanligt.
När jag ändå hade lite ork så bakade jag lite bröd när jag kom hem.

Enkla frallor med lite grovt i. Hittade receptet på dansuckers hemsida, och där fanns det en himla massa andra goda saker som kommer att göras.


Grova bullar

50 stycken

Ingredienser

1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Dansukker Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt

Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.

Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor. Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Dela degen i 2 bitar och forma till rullar. Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg. Låt svalna på galler under bakduk.

lördag 2 februari 2013

kusinträff

Äntligen är dagen då här då kusin med delar av familj kommer på  middag.Det skall bli så kul att äntligen få sitta och prata och äta lite gott.
Vi börjar som vi brukar i vår familj med kaffe och då skall det bli minisemlor till detta. Varför skall alla semlor vara så stora och mäktiga? det är väl bättre att äta två små om det så att man orkar. ( och det gör man ju...)

Receptet fanns på nätet och här får ni det av mig.

Det blir ca 40 stycken


Ingredienser
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
0,75 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 st ägg
8-9 dl vetemjöl, (480-540g)

Pensling:

1 st ägg, uppvispat

Fyllning:

200 g mandelmassa
1 dl matlagningsgrädde
2 msk ev likör el konjak
3 dl vispgrädde
florsocker

Tillagning

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till 40 runda bullar.
6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 min.
7. Grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
8. Skär ett lock i varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt ev med likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
9. Vispa grädden och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker





fredag 1 februari 2013

Gästkock

Idag har bloggen en gästkock, ingen mindre än min minsting :)
Då vi blev hemma idag då förkylningen även nått honom passade han på att tillaga en riktig energikick till frukost.
Recept kommer från den paprikaklubb som han är med i genom Ica och som de har för att få barn intresserad av frukt och grönt. Detta är iof inget problem med vår grabb som är mycket glad i mat av alla sorter.

Till energkicken behöver du:

dina favoritfrukter
yoghurt
müsli

Skär frukten i bitar och lägg dem i ett glas. Häll på yoghurt och toppa med müsli.

Klart!

Enklare kan det inte bli och med den farten som minstingen åt upp det så tror jag nog det var riktigt gott också.

Kram Britt-Marie